مورخه 15 مهر ماه 1396 سخنگوی قوه قضائیه از دستگیری یک ابربدهکار بانکی پرده برادشت که از 14 بانک تسهیلات دریافت نموده و دست کم 3 هزار میلیارد تومان بدهی داشته است. این در حالی است که فعالان اقتصادی و یا مردم عادی برای دریافت تسهیلات میلیونی باید از هفت خوان بانک ها عبور کنند و در نهایت تعداد معدودی، موفق به اخذ تسهیلات خواهند شد. سئوالی که در اینجا مطرح می شود این است که چرا خود بانک ها با این ابربدهکاران برخورد نمی کنند و خزانه شان همواره بر روی آن ها باز است؟
به گزارش
تابناک اقتصادی، مورخه 15 مهر ماه 1396 حجت الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضائیه در یکصد و نوزدهمین نشست خبری خود گفت: قوه قضاییه، اخیراً یکی از افرادی که فساد بانکی داشت را دستگیر کرد و طبق گزارش بانک مرکزی، این فرد با 14 بانک مرتبط بوده و تسهیلات گرفته و بیش از 30 هزار میلیارد ریال بدهی دارد که حدود 16 هزار میلیارد آن بدهی معوق است. وی افزود: کسی که این مقدار بدهی دارد، قطعاً قدرت، رانت و نفوذ دارد که از 14 بانک تسهیلات گرفته است. تسهیلات معوق داشته و جالب اینکه باز هم تسهیلات گرفته است. متاسفانه در این موارد تا زمانی که قوه قضاییه وارد نشود، خود بانک ها اقدام جدی نمیکنند.
این تنها یک نمونه از بدهکاران بانکی دانه درشتی است که سخنگوی قوه قضائیه از آن رونمایی کرد. به گواه آمار منتشر شده توسط بانک مرکزی مطالبات معوق و بدهی های مشکوک الوصول بانک ها تا تیر ماه سال جاری با 23 هزار میلیارد تومان افزایش به 124 هزار میلیارد تومان رسیده است که عمده این موارد به بدهکاران دانه درشت تعلق دارد که گویا قصد یا توان پرداخت بدهی خود به بانک ها را ندارند.
این تسهیلات نجومی در حالی توسط بانک ها به ابربدهکاران بانکی پرداخت می شود که طبق گزارش های پایش فضای کسب و کار مرکز پژوهش های مجلس "مشکل دریافت تسهیلات از بانک ها" سالیان سال است که توسط فعالان اقتصادی به عنوان اولین مانع بر سر راه کسب و کارها مطرح می باشد. همچنین مطابق با آمار تا پایان مرداد ماه سال 96 از مجموع 17 هزار و 77 واحد تولیدی تنها 678 واحد موفق به دریافت تسهیلات رونق تولید شده اند. یعنی به عبارت بهتر دست 97 درصد از تولیدکنندگان به تسهیلات بانکی نرسیده است. سئوالی که در اینجا مطرح می شود این است که چرا بانک ها تمایل دارند این گونه وام ها را به ابربدهکاران بدهند و از پرداخت آن ها به فعالان اقتصادی امتناع می کنند؟
پاسخ این سئوال را می توان در مصاحبه عزت الله یوسفیان ملا نماینده مردم آمل و عضو ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی یافت. یوسفیان ملا معتقد است هنگامی که یک شخص می تواند ده ها میلیارد تومان وام را به صورت یکجا از بانک دریافت کند، قطعاً مطمئن باشید که بانک ها در این وام ذینفع بوده اند و بده و بستانی بین وام دهنده و وام گیرنده شکل گرفته است که این گونه وام را به صورت یکجا پرداخت نموده اند. در این حالت معلوم است که در صورت معوق شدن وام پرداختی علاوه بر اینکه بانک پیگیر آن نمی شود بلکه از پیگیری سایر نهادها ذیربط نیز جلوگیری خواهد کرد.
به هر صورت همان گونه که ملاحظه می شود پرداخت تسهیلات (آن هم تسهیلات چند هزار میلیارد تومانی) حتی به قیمت معوق شدن آن، به کسانی که صاحب رانت و قدرت هستند بسیار نفع بیشتری برای بانک ها دارد تا اینکه بانک ها بخواهند تسهیلات چند میلیونی به فعالان اقتصادی جهت راه اندازی و یا رونق کسب و کارهایشان بپردازند. همچنین پیگیری کردن و محکوم کردن بدهکاران بانکی که بعضاً تسهیلات 4 یا 5 میلیونی تومانی آن ها معوق شده است برای بانک ها بسیار راحت تر از پیگیری کردن معوقات دانه درشت ها می باشد. به هر حال اگر قرار است که در این مملکت کسب و کارها رونق بگیرند بهتر است برخورد با مفاسد اقتصادی از دانه درشت ها آغاز شود و نهادهای ذی ربط بدانند که مردم از این نحوه برخورد نیز استقبال خواهند کرد و حامی و پشتیبان این نهادها در این مسیر خواهند بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.